Γεγονότα

Το μεγάλο ψέμα για την ημέρα της 25ης Μαρτίου του 1821

Η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου, ως ημέρα έναρξης της επανάστασης, δεν συνδέεται με κανένα ιστορικό γεγονός, παρά μόνο με τον θρύλο ότι αυτή την ημέρα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της Μονής, η οποία  είχε χρυσοκεντημένη την εικόνα της που στη συνέχεια επιτέθηκαν εναντίον των Τούρκων στα Καλάβρυτα.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγιναν.

Η επίθεση στα Καλάβρυτα ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου του 1821 και στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου δεν βρισκόταν κανείς εκείνη την ημέρα, όπως αναφέρει και ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στα απομνημονεύματά του.

Η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας οφείλεται στον γάλλο ιστορικό Πουκεβίλ που έγραψε, το 1824, την ιστορία της ελληνικής επανάστασης, διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά επαναστατικά γεγονότα.

Η συντήρηση του μύθου με «κρατική σφραγίδα» πλέον, καθιερώθηκε με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα, στο οποίο η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή της επανάστασης, ταυτίζοντας σκοπίμως, την θρησκευτική με την εθνική συνείδηση των Ελλήνων.

Το απόσπασμα είναι από άρθρο του Αλέκου Ράπτη στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών»

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το μεγάλο ψέμα για την ημέρα της 25ης Μαρτίου του 1821”

  1. Το άρθρο αρχίζει με τη φράση:

    Η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου, ως ημέρα έναρξης της επανάστασης, δεν συνδέεται με κανένα ιστορικό γεγονός, παρά μόνο με τον θρύλο ότι αυτή την ημέρα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της Μονής […]

    Παίδες, «κλέβετε». Ουδείς ιστορικός εδώ και πολλά χρόνια δεν μιλάει για έναρξη της επανάστασης στις 25 Μαρτίου και ουδείς άνθρωπος που έχει μπει στον κόπο να ασχοληθεί έστω και «στο πόδι» με το ζήτημα αυτό δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Η πραγματικότητα είναι ότι η 25η Μαρτίου στις μέρες μας επιβιώνει και διαιωνίζεται στη συλλογική μνήμη ως η εθνική επέτειος της επανάστασης του ’21. Και ορθότατα: ήταν (σοφή) πολιτική επιλογή και απόφαση του Υψηλάντη και των ανθρώπων του η επανάσταση να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου για προφανείς λόγους.

    Δεν έχει νόημα να στήνετε «εθνικιστικούς» δράκους για να τους «κατατροπώνετε» μετά. Χάρτινοι είναι και δεν μετράνε ούτε καν για ένα Υuko.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s